top of page

RESIDENTIAL GARDEN

Hampton wicK, lONDON

03   /   2016

The clients wanted a garden design that compliments the simple linear nature of the recent extension to their house, and that looks good throughout the year.  The clients like mid-century modern designs, which is reflected in the shapes used in the extension and the furniture in the open plan kitchen, dining and living room areas.


My proposed design is inspired by the client’s love of mid-century modern. Mid-century modern is rooted in pared-down forms, contemporary, often geometric patterns, natural materials and a seamless flow between indoors and out to blending functional comfort and chic style. The look bridges the organic and the man-made.


The existing extension already achieves much of the linking the inside to outside with the ability to almost completely open up the kitchen and living room to the patio area, and the blue granite paving of the patio seamlessly blends with the interior flooring.


My design takes a geometric shape found in many mid-century modern textiles and furniture designs, to continue the reference to that era in the garden.  The brief asked for a design that met the needs of the whole family, creating different areas of the garden for different uses. I used the geometric shape to divide the garden into three additional areas (not including the existing patio area): the trampoline, garden office, and lawn.


The trampoline is situated at the back of the garden, in amongst shade plants such as hostas and ferns. It is hidden from view by three bespoke corten-steel screens which will stand  amongst the planting between the trampoline and the lawn. The design of these screens continues the mid-century modern theme.


I have also included a garden office to replace the existing shed, with storage behind. The simple lines of this studio have been designed to reflect the sets of three sliding doors which open on to the patio. There are three panels of similar dimensions comprising a sliding door
and two full length windows.

bottom of page